IS lanceert tegenoffensief in het westen van Irak

IS lanceert tegenoffensief in het westen van Irak

Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft vanmiddag een tegenoffensief gelanceerd in het westen van Irak, nu de Iraakse troepen en bondgenoten oprukken naar de noordelijke grootstad Mosoel. Dat werd bij militaire bronnen vernomen. De jihaditroepen vielen Rutba aan, een stadje waarover IS in mei de controle verloren had. Bij de nieuwe gevechten lieten aan overheidszijde twaalf strijders het leven en raakten twaalf anderen gewond. De gevechten gaan voort nadat IS probeerde het stadhuis en overheidsgebouwen te veroveren, aldus de anonieme militaire bron. Het leger voert de verdediging samen met strijders van lokale stammen.

Rutba ligt 380 kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad. Twee dagen geleden voerde IS reeds een tegenaanval uit op de noordelijke oliestad Kirkoek.

Begin deze week begon het Iraakse leger met steun van bijvoorbeeld de Koerdische strijders de militaire campagne om Mosoel. Ze krijgen daarbij luchtsteun van de internationale coalitie tegen IS.

Sinds enkele maanden verliest IS meer en meer terrein in Irak, waardoor Mosoel zowat het laatste grote bolwek is in het land. Ook in buurland Syrië is IS op de terugtocht.

bron: Belga