Europa en Canada praten morgen over CETA-behoud top op donderdag

door
Belga
Leestijd 2 min.

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en van de Europese Raad Donald Tusk hebben morgen contact met premier Charles Michel en de Canadese premier Justin Trudeau. Op basis daarvan zal worden beslist of de Europees-Canadese top van donderdag geprogrammeerd blijft. Op die top zou normaliter het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada worden ondertekend. Wallonië, de Franse gemeenschap en het Brussels gewest zitten met vragen over de tekst en de interpretatieve verklaring die de twijfel moest doen wegnemen. De Franstalige entiteiten weigerden daarom de federale regering in naam van ons land het akkoord te laten tekenen zolang ze geen bevredigend antwoord krijgen op hun vragen.

Intensieve onderhandelingen met de Canadese minister van Handel Chrystia Freeland en Europese en Belgische gezagsdragers hebben Wallonië er tot nu toe niet toe bewogen zijn fiat te geven. De organisatie van de top van donderdag in Brussel zelf wordt nu ook in vraag gesteld. De Europese Commissie beschouwt de situatie in de eerste plaats als een intra-Belgisch probleem, verklaarde een Europese diplomatieke bron aan Belga.

Bedoeling is dat de voorzitters van de Europese Commissie en de Europese Raad morgen onderhandelen met de Belgische en Canadese premier over de organisatie van de top. Zonder akkoord zou de top kunnen worden uitgesteld of geannuleerd, al wil de Europese Commissie daarover niet speculeren, luidt het.

PS-voorzitter Elio Di Rupo pleitte gisteren voor twee maanden uitstel voor de ondertekening. Europees Commissaris Marianne Thyssen hoopte zaterdag dat enkele dagen uitsluitsel kunnen brengen.

bron: Belga