Arrestatieteller couppoging boven de 35.000

Arrestatieteller couppoging boven de 35.000

In Turkije is het aantal gearresteerde personen sinds de mislukte coup van 15 juli gestegen tot boven de 35.000 en de autoriteiten zijn nog op zoek naar meer dan 4.000 anderen. Er werd een onderzoek geopend naar in totaal 82.000 mensen, zo meldde de Turkse minister van Justitie. Van die 82.000 mensen zijn er 26.000 onder gerechtelijke controle vrijgelaten, zei minister Bekir Bozdag volgens de Turkse media zaterdagavond.

Volgens Ankara zitten de in de VS verblijvende prediker Fetullah Gülen en de volgelingen van de Gülen-beweging achter de coup. Zelf ontkent de man in alle toonaarden. Eens was Gülen medestander van president Recep Tayyip Erdogan, de sterke man van de moslimconservatieve AKP-partij die begin de jaren 2000 aan de macht kwam. Enkele jaren geleden kwam het tot een breuk tussen Erdogan en Gülen en sindsdien werd Gülen toegevoegd aan het lijstje vijanden van de staat.

Bij de coup lieten meer dan 270 mensen het leven en raakten duizenden gewond. Sindsdien is er een zuivering aan de gang van alle vermeende Gülen-aanhangers in het leger, de politie, onderwijs, magistratuur, media … Onder meer mensenrechtenorganisaties hebben zware kritiek op de werkwijze en maatregelen als de uitbreiding van de arrestatieperiode van vier tot 30 dagen.

bron: Belga