Harry Potter krijgt nieuwe eigenaar

AFP / S. Loeb en S. Honda

Het Amerikaanse telecombedrijf AT&T neemt het mediabedrijf Time Warner over voor 85 miljard dollar. Het verzekert zich zo van de inkomsten uit onder andere ‘Game of Thrones’ en de ‘Harry Potter’-films.

In zijn tijd op Zweinstein luisterde Harry Potter altijd braaf naar Perkamentus, maar iedereens favoriete leerling-tovenaar moet in principe niet aan hem verantwoording afleggen. Zijn echte baas zit in de directiekamer van de filmmaatschappij van Warner Bros. Dat is een dochteronderneming van Time Warner, dat voor 85,4 miljard dollar overgekocht wordt door AT&T.

De kostprijs van de overname is duizelingwekkend hoog, maar het verzekert het telecombedrijf wel van een strategisch belangrijke onderneming. Allereerst bezit Time Warner enkele heel winstgevende producten, zoals de uitzendrechten van de NBA en de zenders HBO (bekend van ‘Game of Thrones’), CNN en Cartoon Network. Maar met de overname wapent het bedrijf zich vooral tegen de veranderende manier waarop mensen naar televisie kijken. Meer dan ooit verwachten kijkers dat hun programma’s mobiel en à la carte beschikbaar zijn. AT&T biedt zelf internettoegang aan en zou dus in de toekomst titels exclusief via het eigen netwerk kunnen uitbrengen.

Die samenkomst van producent en transporteur stemt niet iedereen gelukkig. De overname moet nog groen licht krijgen van de Amerikaanse mededingingsautoriteit en de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zei al dat hij de deal zou blokkeren als hij op 8 november het presidentschap binnenhaalt. Volgens de vastgoedmagnaat, die eerder al klaagde over hoe CNN hem behandelt, is er sprake van een te grote mediaconcentratie.