Tanel Kangert grijpt macht op Jebel Hafeet in Ronde van Abu Dhabi

door
Belga
Leestijd 1 min.

Tanel Kangert (Astana) heeft vanmiddag de derde en zwaarste etappe in de wielerronde van Abu Dhabi (VAE/2.BC) op zijn naam geschreven. De Est is ook de nieuwe leider. Tangert haalde het na 150 km met start in Al Ain en finish bovenop Jebel Hafeet, een elf km lange klim. Hij had aan de streep 17 seconden voorsprong op de Ier Nicholas Roche (Sky). De Eritreeër Mekseb Debesay (Dimension Data) werd derde op 33 seconden, voor de Italiaan Diego Ulissi, de Spanjaard Alberto Contador en de Italiaan Vincenzo Nibali. Ben Hermans (BMC) werd achtste en eerste Belg op 1:19.

De 29-jarige Tangert neemt de leiderstrui over van de Brit Mark Cavendish (Dimension Data), die gisteren de tweede etappe had gewonnen. Hij heeft in het klassement 21 seconden voorsprong op Roche. Ulissi is derde op 43 seconden. Nibali en Contador staan 4 en 5 op een minuut. Hermans is zevende op 1:29.

Greg Van Avermaet (BMC) toonde zich vanmiddag door deel uit te maken van een groep van vier die de rit kleurde met een lange vlucht. De olympisch kampioen en zijn medevluchter Ventoso werden als laatste overlevers op 10 km van de streep, aan de voet van de klim, gegrepen.

Morgen eindigt de rittenkoers met een etappe over 143 km. De renners leggen dan 26 rondes af op het Yas Marina Circuit, waarna mogelijk een derde massaspurt volgt.

Vorig jaar werd de eerste editie van de Ronde van Abu Dhabi gewonnen door de Colombiaan Esteban Chaves.

bron: Belga