Politievakbonden activeren stakingsaanzegging

De vier politievakbonden hebben de stakingsaanzegging die al sinds begin 2016 loopt opnieuw geactiveerd. Ze doen dat als reactie op de beslissing van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om 120 politieagenten te mobiliseren aan de grens met Frankrijk omdat maandag het vluchtelingenkamp in Calais wordt opgedoekt. Dat meldt Vincent Gilles van de liberale vakbond VSOA zaterdagavond. De stakingsaanzegging start vandaag/zaterdag en wordt pas opgeheven als de onderhandelingen positief verlopen.
Het probleem stelt zich volgens de bonden hoofzakelijk in Brussel. “De minister verkondigt dat het gaat om reservepersoneel, maar dat verdoezelt het probleem van het gebrek aan personeel”, zeggen de bonden. Naast bezorgdheid wat betreft werkoverlast, zijn er nog de bijkomende verplaatsingen tussen de kust en Brussel. “Dit arbeidsregime houdt aan sinds de aanslagen in Parijs. De staat van vermoeidheid is verontrustend, wat een veiligheidsprobleem stelt”, aldus Frédéric Fortunato (NSPV).
De vakbonden kregen in februari onder andere de belofte dat er in maart en in december extra personeel zou worden ingeschakeld. Het gemeenschappelijk vakbondsfront hekelt vooral het gebrek aan dialoog en sociaal overleg, maar ook het gebrek aan een risicoanalyse baart de bonden zorgen. Zo is volgens de bonden de veiligheid van de politieagenten op het terrein onvoldoende gegarandeerd.

bron: Belga