Pentagonbaas in Irak

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse minister van Defensie, Ashton Carter, is vanmorgen in Bagdad aangekomen voor een niet-aangekondigd bezoek. Het bezoek van de Pentagonbaas kadert in het offensief van het Iraakse leger en bondgenoten voor de herovering van de noordelijke stad Mosoel op de islamistische terreurorganisatie IS. Carter verklaarde bij aankomst dat er veel werk zal zijn aan de heropbouw en stabilisering van de stad. Die inspanning mag geen vertraging oplopen na het offensief, klonk het. Carter moet ook Bagdad voort masseren zodat Turkse troepen mogen deelnemen aan het beleg van Mosoel. De Iraakse regering is daartegen gekant.

Carter zal tijdens zijn ééndaags bezoek onder meer de bevelhebber van de internationale coalitie tegen IS, de Amerikaanse generaal Stephen Townsend, en premier Haider al-Abadi ontmoeten.

Intussen gaat het offensief voort. Iraakse troepen zijn een grootschalig offensief gestart om Hamdaniyah, 20 kilometer ten zuiden van Mosoel, te veroveren, met Amerikaanse luchtsteun. De stad wordt vooral bewoond door christenen, aldus staatszender al-Iraqiya. Het centrum zou reeds veroverd zijn.

Bij de aanval die IS gisteren lanceerde op de noordoostelijke Iraakse stad Kirkoek zijn dan weer reeds 46 slachtoffers en 133 gewonden, hoofdzakelijk leden van de veiligheidsdiensten, gevallen. Dat werd vernomen bij de veiligheidsdiensten en medische bronnen. De aanval is zaterdag nog steeds gaande en er zouden minstens 25 jihadi's omgekomen zijn.

De aanval op Kirkoek is een tegenzet van IS nu de tegenstanders oprukken naar Mosoel, IS' belangrijkste, en laatste grote, bastion in Irak. IS pleegde gisteren verschillende zelfmoordaanvallen in Kirkoek.

bron: Belga