New York legt Airbnb aan banden

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse staat New York heeft gisteren nieuwe regels uitgevaardigd tegen online platformen voor verhuur van logementen, zeg maar Airbnb. De gouverneur ondertekende een wet die de boetes verhoogt voor particulieren die hun hele woonst verhuren voor periodes van minder dan dertig dagen. Vooral in de stad New York kan dit vele inwoners die met Airbnb bijverdienen zuur opbreken. Ook elders in de wereld, bijvoorbeeld Berlijn, krijgt Airbnb meer en meer tegenwind van de overheden. Een wet van New York uit 2010 verbood reeds de verhuur van hele appartementen voor minder dan 30 dagen indien de eigenaar of hoofdhuurder van het pand niet aanwezig is. Het nieuwe reglement verscherpt dit nog. Alle vormen van publiciteit - wat gemakkelijk opspoorbaar is - voor dit soort verhuur zijn verboden, bijvoorbeeld online advertenties. Ook gaan de boetes de hoogte in, die kunnen oplopen tot 7.500 dollar voor de 'recidivisten'.

Volgens de woordvoerder van gouverneur Andrew Cuomo moet de verstrenging het aanbod van betaalbare huurwoonsten opnieuw groter moet maken en het slinkse gebruik van logementen aanpakken dat de steden van aanzienlijke financiële middelen berooft.

Airbnb reageerde onmiddellijk dat het in de tegenaanval gaat met een beroepsprocedure. Volgens Josh Meltzer van Airbnb hebben de verkozenen beslist om "één specifiek belang - dat van de woeker-hotelsector - te dienen en tienduizenden New Yorkers te negeren".

Een onderzoek van het staatsparket van 2010 tot 2014 toonde wel aan dat zowat 37 procent van de aangeboden appartementen voor de korte verhuur het werk is van professionelen, en niet van particulieren.

bron: Belga