Herdenkingskunstwerk “Rust” opent op begraafplaats Houthulst

Op de begraafplaats van Houthulst is het kunstwerk “Rust” vanmorgen officieel ingehuldigd. Dat werk van kunstenaar Brihang kadert in de “Oe ist?”-campagne van de Provincie West-Vlaanderen en is gebouwd ter nagedachtenis van alle slachtoffers van zelfdoding. In oktober 2014 richtte de actiegroep “Operatie Freestone” een pop-upbegraafplaats op met 400 witte zerken. Ze vroegen daarmee aandacht voor het hoge zelfdodingscijfer in West-Vlaanderen. Maar omwille van overstromingsgevaar moesten de zerken weg. Nu krijgen ze een vast plaats op het kerkhof.

In het verlengde van dat project en kaderend binnen de “Oe ist?”-campagne die sensibiliseert rond zelfdoding, vroeg de provincie Boudy Verleye, gekend als Brihang, en Kobe Vandenberghe om een permanent kunstwerk op te richten op de begraafplaats

In juli startten de werken, nu is het, net voor 1 november, af. Het monument is een plek waar men een laatste geschreven boodschap kan nalaten aan de overledene. Het concept bestaat uit een “tuinkamer” met brievenbussen voor boodschappen. Binnen de ruimte wordt een microklimaat uit de wind en uit het zicht gecreëerd. Bezoekers kunnen er alleen zijn met de plek en de herinnering aan een geliefde. Het geheel kreeg de naam “Rust” mee. De provincie trok 150.000 euro uit voor het project.

bron: Belga