Gespannen situatie voor Libische kust

Gespannen situatie voor Libische kust

De situatie op de Middellandse Zee is dit weekend zeer gespannen. Zowel aan de Griekse eilanden als voor de Libische kust is er opnieuw sprake van vele vluchtelingen. Een Noors patrouilleschip pikte voor de kust van het Noord-Afrikaanse Libië bijna duizend vluchtelingen op in de nacht van vrijdag op zaterdag. Zij waren vrijdag gered door een tanker ter hoogte van Sabrata, in het noordwesten van het land.

Het patrouilleschip pikte ook de lichamen op van vier vluchtelingen die gisteren om het leven kwamen toen gewapende mannen hun bootje aanvielen. De aanval gebeurde onder de ogen van een Duits reddingsteam, volgens hen is er bij de aanval ook sprake van vijftien vermisten.

Volgens de Italiaanse kustwacht, die de reddingsoperaties in die zone coördineert, werden vrijdag meer dan 3.300 vluchtelingen gered, wat het totaal sinds vorige zondag op bijna 7.000 brengt. De reddingsdiensten ontwaarden sinds vanochtend opnieuw vele overladen bootjes. Volgens een journalist ter plaatse gaat het opnieuw om honderden vluchtelingen.

Ook aan de Griekse eilanden is er een toestroom, vooral op Lesbos en Samos. Op 24 uur tijd maakten vrijdag en zaterdag bijna 200 mensen de oversteek vanuit Turkije.

bron: Belga