"Er blijven nog wat problemen tussen de Europeanen"

door
Belga
Leestijd 1 min.

"Enkele problemen tussen Europeanen" staan het vrijhandelsakkoord tussen Canada en de Europese Unie in de weg, zegt Waals minister-president Paul Magnette. De PS'er zat in de voormiddag samen met de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, om een uitweg te vinden uit de CETA-impasse. Eerder in de ochtend had Schulz ook de Canadese minister van Handel Chrystia Freeland ontboden. Zij maakte duidelijk dat de bal in het kamp van Europa ligt. De onderhandelingen met Canada over CETA "zijn afgerond, de problemen die er nu nog zijn, hebben betrekking op Europa", zei Schulz.

Schulz noemde de gesprekken van zaterdag "nuttig en constructief", nadat vrijdag de onderhandelingen tussen de Waalse regering en Canada op niets waren uitgedraaid. De voorzitter van het Europees Parlement is er dan ook van overtuigd dat "we een oplossing zullen vinden".

Voor Magnette valt uit deze moeilijke onderhandelingen te leren dat het bij toekomstige vrijhandelsonderhandelingen "de moeite waard is om een beetje meer tijd te nemen om tot een oplossing te komen".

Freeland vertrekt later op de dag terug naar Canada. Donderdag zou ze in principe opnieuw op Europese bodem verwacht worden, samen met de Canadese premier Justin Trudeau, om CETA te ondertekenen.

bron: Belga