Bart Swings schaatst in Inzell baanrecord en nationale toptijd op 3.000 meter

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bart Swings heeft vrijdag tijdens internationale schaatswedstrijden in het Zuid-Duitse Inzell het baanrecord op de 3.000 meter verbeterd. Swings liet de klok stilstaan op 3:38.03. Die tijd was ook goed voor een nieuw Belgisch record. Met deze prestatie toonde de 25-jarige Leuvenaar minder dan drie weken voor de eerste wereldbekermanche in de Chinese stad Harbin aan in goede vorm te zijn. In een rechtstreeks duel versloeg hij de beste Duitse schaatser, Patrick Beckert.

De 3.000 meter wordt bij aanvang van het seizoen meestal als test geschaatst. Het nationale record van Swings stond op 3:39.34 en was drie jaar oud (Calgary, 2 november 2013). In de allereerste wedstrijd van dit seizoen scherpte de Nederlander Sven Kramer in Inzell het baanrecord aan tot 3:39.02. Dat was tevens een Nederlandse toptijd.

Twee weken geleden noteerde Swings op de vijf kilometer 6:19.86, de beste tijd die hij ooit in deze fase van het seizoen heeft neergezet. Maar ook zijn voornaamste concurrenten zijn in het prille voor-olympisch seizoen al snel. Met 6:11.64 is de uit Nederland afkomstige Canadees Ted-Jan Bloemen momenteel aanvoerder van de wereldseizoenranglijst op dit nummer. Kramer volg met 6:13.10.

bron: Belga