“Wrak van Europese Marslander Schiaparelli gevonden”

De Amerikaanse Marsverkenner MRO heeft wrakstukken waargenomen van de Europese Marslander Schiaparelli waarvan het lot onduidelijk was na de afdaling woensdag in de atmosfeer van de Rode Planeet. Dit heeft Anatoli Zak, de deskundige achter het russianspaceweb.com, vrijdag getweet. De Schiaparelli, of EDM in het jargon, daalde planmatig af totdat er klaarblijkelijk iets misliep bij het afwerpen van het valscherm. Zo zouden remraketten te kort hebben gefunctioneerd.

Op een briefing kon het Europese Ruimtevaartbureau donderdagochtend naar eigen zeggen niets vertellen over het lot van de lander in het kader van de eerste Europese ExoMars-missie. Het luidde dat niet alleen de Europese Mars Express (die sinds 2003 rond Mars wentelt), maar ook Amerikaanse sondes naar de Schiaparelli zouden speuren.

Zonder een bron te noemen meldde het doorgaans betrouwbare russianspaceweb.com dat het scherpe oog van de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) vrijdag wrakstukken van het tuig heeft opgemerkt, precies in het midden van de geplande landingsellips.

Op de briefing heeft ESA beklemtoond dat de EDM een tester was voor de tweede ExoMars, die op 2020 moet starten, en dat er voldoende waardevolle data zijn vergaard. Bovendien is het moederschip, de “Trace Gas Orbiter”, succesvol in een baan rond onze buurplaneet gekomen.

Zak voegt eraan toe dat ESA vandaag/vrijdag de eerste foto’s van de “crashsite” openbaar zou maken , gevolgd door nog scherpere volgende week. Nog volgens de ruimtevaartjournalist en -historicus zou voor de “catastrofale crash” wellicht software met de vinger te wijzen zijn, door een te vroeg afsluiten van de remraketten te bevelen.

bron: Belga