Vijftien jaar na faillissement Lernout & Hauspie nog altijd geen schadevergoeding

door
Belga
Leestijd 1 min.

Maandag zal het exact 15 jaar geleden zijn dat het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie failliet werd verklaard na grootschalige fraude, maar de gedupeerde beleggers wachten nog altijd op een schadevergoeding. Binnen twee weken buigt het Gentse hof van beroep zich opnieuw over de burgerlijke vorderingen in de zaak, een dossier dat nog jaren kan aanslepen. Op 24 oktober 2001 sprak de rechtbank van koophandel in Ieper het faillissement uit van L&H, officieel Lernout en Hauspie Speech Products NV. Het bedrijf was sinds de zomer van 2000 in vrije val door een fraudeschandaal na berichtgeving van The Wall Street Journal over onregelmatigheden in de boekhouding.

Een aanvraag van CEO Philippe Bodson tot een nieuw gerechtelijk akkoord werd geweigerd, omdat volgens de rechtbank van koophandel het economisch herstel van het bedrijf niet mogelijk was. Op z'n hoogtepunt telde het bedrijf meer dan 6.000 werknemers in kantoren in een veertigtal landen.

Het hof van beroep in Gent legde uiteindelijk op 20 september 2010 na een zware procedureslag de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeelde oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Omdat een van de nevenbeklaagden een plaatsvervangend rechter was in de rechtbank van koophandel in Ieper, werd de zaak onmiddellijk voor het hof van beroep behandeld. Door procedures voor het Hof van Cassatie kon pas in 2014 overgegaan worden tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak.

bron: Belga