Magnette: "Nog geen akkoord omtrent CETA, wel de wil om vooruitgang te boeken"

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de onderhandelingen over het CETA-handelsverdrag met Canada is er opnieuw vooruitgang geboekt, maar op verschillende punten blijft het dossier geblokkeerd. Dat heeft Waals minister-president Paul Magnette vanmiddag in het Waals Parlement gezegd. Magnette onderhandelde in Namen heel de voormiddag met de Canadese minister van Handel, Chrystia Freeland, samen met zijn CETA-onderhandelaar en de onderhandelaar van de Europese Unie. "Zeer constructieve" gesprekken", aldus de Waalse regeringsleider.

"Ik denk dat er momenteel de wil is om vooruit te gaan", zei Magnette aan de leden van de commissie Europese Aangelegenheden. Over landbouwkwesties werd "significante vooruitgang" geboekt. Maar "we vinden nog steeds dat er problemen zijn op arbitragevlak". Hiermee doelde hij op de wijze waarop geschillen tussen bedrijven en staten beslecht zouden worden in het CETA-kader.

Er ligt nu reeds een openbaar arbitragemechanisme op de onderhandelingstafel, "maar volgens onze analyse is dit onvoldoende". Ook sprak hij van problemen op het vlak van openbare diensten.

Magnette verwerpt nog steeds een tijdelijk kader om toch een officiële handtekening onder het verdrag te krijgen. Die ondertekening was gisteren voorzien tijdens de EU-Canada-top in Brussel, maar door het verzet van de Waalse regering kan dat tot nader orde niet gebeuren.

"Die top moet uitgesteld worden, maar momenteel kan ik ... nog niet overtuigen", zei Magnette. Hij herhaalde nog "constructief" te willen zijn om tot "een goed akkoord" te komen.

bron: Belga