Jean-Claude Juncker vertrouwt op akkoord met Wallonië “in komende dagen”

Jean-Claude Juncker vertrouwt op akkoord met Wallonië "in komende dagen"

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft er vertrouwen in dat er “in de komende dagen” een akkoord met Wallonië gevonden kan worden over CETA, het vrijhandelsverdrag tussen Canada en de EU. Dat heeft hij gezegd na afloop van de Europese top. De onderhandelingen tussen de Waalse regering, Canada en de Europese Commissie hebben nog steeds geen witte rook opgeleverd. Europees president Donald Tusk blijft dan ook bezorgd, zo zei hij vrijdag, “omwille van onze relatie met Canada en de reputatie van Europa”.

Intussen gaan de gesprekken verder. Commissievoorzitter Juncker vertrouwt erop dat er de komende dagen, misschien vandaag/vrijdag al, een akkoord gevonden wordt. Over de kwaliteit van de openbare dienstverlening moet Wallonië zich alvast geen zorgen maken, zei Juncker. In zijn laatste brief aan minister-president Paul Magnette heeft hij naar eigen zeggen duidelijk gemaakt dat die geen gevolgen zal ondervinden van CETA.

Volgens Donald Tusk heeft het verzet van Wallonië overigens meer met interne (Belgische) politieke zaken te maken dan met internationale politiek. “Dit is geen formeel, technisch dilemma, we zijn hier ook getuige van iets politieks”, zei de Pool.

bron: Belga