Europese Marslander Schiaparelli op Rode Planeet gecrasht

door
Belga
Leestijd 1 min.

Uit beelden van de Amerikaanse Marssonde Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) blijkt dat de Europese Marslander Schiaparelli woensdag op de Rode Planeet is neergestort en mogelijk ontploft, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA vrijdag bekendgemaakt. In het kader van de eerste Europees-Russische Marsmissie ExoMars diende de Schiaparelli (of EDM in het ESA-ees) woensdag te landen op het oppervlak van onze buurplaneet, met name in het gebied Meridiani Planum. Maar kort voor het neerstrijken viel het contact met de sonde uit.

Op een persbriefing zei ESA donderdagochtend niet te weten wat er met de lander was gebeurd. Maar zoals de gezaghebbende website russianspaceweb.com vrijdag al had gemeld, heeft de MRO foto's genomen van het landingsgebied en daar iets gevonden dat er bij een eerdere opname, in mei, niet lag.

De CTX-camera met een lage resolutie zag iets dat het valscherm (met een diameter van twaalf meter) van de Schiaparelli kan zijn. Het tweede is een vage donkere vlek van zowat 15 op 40 meter, zowat 1 km ten noorden van het valscherm. Die zou te maken hebben met de "impact" van de Schiaparelli na een langere vrije val dan gepland, nadat de remraketten te vroeg uitfloepten, zegt het Europese Ruimtevaartbureau.

De vrije val zou op 4 tot 2 km hoogte zijn begonnen, waardoor de robot aan meer dan 300 km per uur op het Marsoppervlak is neergekomen. Mogelijk is het tuig dan ontploft omdat de tanks van de remraketten wellicht nog vol staken.

bron: Belga