EU-top – Europa houdt “alle opties” open met betrekking tot Rusland, van sancties geen sprake

EU-top - Europa houdt "alle opties" open met betrekking tot Rusland

Voor het geval de wrede aanvallen in de Syrische stad Aleppo aanhouden, houdt de Europese Unie alle opties met betrekking tot het Syrische regime en Rusland open. Dat hebben de Europese leiders donderdag besloten op hun top in Brussel. Van de nieuwe sancties tegen Rusland die in de ontwerpconclusies vermeld waren, is in de definitieve tekst geen sprake meer. De EU roept op de wreedheden in Aleppo en de rest van Syrië stop te zetten. De boodschap is gericht aan het regime in Syrië en zijn bondgenoten, “voornamelijk Rusland”.
“De EU houdt alle opties open, mochten de huidige wreedheden aanhouden”, luidt het. Over sancties wordt in de tekst niet meer gesproken, wel “moet alles gedaan worden om het staakt-het-vuren uit te breiden, toegang te verlengen aan humanitaire hulp voor de burgerbevolking en de voorwaarden te creëren om de onderhandelingen op te starten voor een politieke transitie in Syrië”.
Volgens Europees president Donald Tusk is het duidelijk de bedoeling van Rusland om de EU te verzwakken. “Ons doel is niet om de confrontatie op te zoeken, wij reageren alleen maar op de stappen die Rusland zet”, zei Tusk.

bron: Belga