Elia moet door plotse windval bedrijven vragen elektriciteitsverbruik te beperken

door
Belga
Leestijd 1 min.

Door een plotse windval heeft er zich woensdag een productietekort voorgedaan op de elektriciteitsmarkt. Er werden noodgeneratoren ingeschakeld en aan bedrijven werd gevraagd om hun elektriciteitsverbruik te beperken. Dat zegt dienstverlener Actility vrijdag. Hoogspanningsnetbeheerder Elia spreekt van een normaal spel van vraag en aanbod. Het tijdelijke onevenwicht op de elektriciteitsmarkt was mede een gevolg van het feit dat de helft van de Belgische kernreactoren stilligt, legt Marleen Vanhecke van Elia uit. Bovendien is er minder invoer uit Frankrijk omdat ook daar heel wat reactoren uitliggen of minder produceren. Volgens Actility trad er een tekort op van 750 MW, nadat de productie van elektriciteit door windmolens plots fors was gedaald.

Daarop activeerde Elia de zogenoemde R3-reserves. In zo'n geval activeren ziekenhuizen bijvoorbeeld hun noodgeneratoren, terwijl een reeks grote industriële elektriciteitsverbruikers hun productie verminderen, zodat ze minder elektriciteit verbruiken.

Volgens Actility was het de derde keer dit jaar, na twee keer in het jaarbegin, dat zo'n oproep werd gelanceerd.

De R3-reserves vormen een van de producten die Elia gebruikt om een onevenwicht op de markt te herstellen. De hoogspanningsnetbeheerder benadrukt dat er geen sprake is van structurele tekorten. Dergelijke flexibiliteit zal in de toekomst nog vaker gebruikt worden, naarmate er meer windmolens en zonnepanelen geïnstalleerd worden.

Nog volgens Actility zijn trouwens de elektriciteitsprijzen nog verder gestegen. Het bedrijf spreekt van prijzen tot 300 euro per megawattuur (Mwh), "of het tienvoudige van normaal".

bron: Belga