Duizend leerlingen palmen Sint-Katelijneplein in op Schrijf-ze-VRIJdag

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een duizendtal leerlingen van het Maria-Boodschaplyceum en het Atheneum Brussel hebben vrijdag doorheen de dag het Brusselse Sint-Katelijneplein ingepalmd om brieven te schrijven voor Schrijf-ze-VRIJdag van Amnesty International. Dit jaar zijn kinderrechten het hoofdthema. In totaal namen zo'n 560 scholen in Vlaanderen en Brussel deel aan Schrijf-ze-VRIJdag. Om 10.00 uur 's morgens begonnen de leerlingen met het schrijven van brieven voor Schrijf-ze-VRIJdag. En dat doen ze nog tot 16.00 uur in de strijd voor kinderrechten.

Dit jaar zijn er drie brieven. Eén gericht aan de bedrijven die gsm's maken om ervoor te zorgen dat er geen kinderarbeid aan te pas komt bij het verwerken van grondstoffen. Eén voor een jongen in Iran die op 15-jarige leeftijd tot de doodstraf werd veroordeeld. De derde brief is voor de kinderen van vluchtelingen die nu in Griekenland zitten en daar zonder onderwijs in erbarmelijke omstandigheden in kampen moeten leven.

"Het is hartverwarmend dat zoveel leerlingen zich inzetten voor Amnesty en dan specifiek nog voor het thema rond kinderen", vertelt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International, die een kijkje kwam nemen op het Sint-Katelijneplein.

De 26ste editie van Schrijf-ze-VRIJdag is nu al een succes te noemen. "En er nog zit groei op, want dit jaar zijn er opnieuw zo'n 60-tal nieuwe scholen die meedoen. Deze dag is voor ons echt een ankerpunt waarop we aandacht kunnen besteden aan mensenrechten", zegt De Graeve.

bron: Belga