Clinton won laatste tv-debat met 9 procentpunt

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft het derde en laatste televisiedebat met haar Republikeinse rivaal Donald Trump met negen procentpunt voorsprong gewonnen, zo blijkt uit een opiniepeiling waarmee NBC News vrijdag heeft uitgepakt.

Volgens de donderdag afgenomen enquête vond 46 procent van de waarschijnlijke kiezers die het debat van woensdag hadden bekeken of gevolgd dat de vroegere First Lady als winnaar uit de bus kwam. Voor 37 procent was de vastgoedmagnaat de primus inter pares. Anderzijds vond 17 procent geen winnaar.

De percentages bij de vorige twee debatten waren respectievelijk 52, 21 en 26 procent voor het eerste, en 44, 34 en 21 procent voor het tweede. In het debat weigerde Trump te zeggen of hij het uiteindelijk verkiezingsresultaat zal erkennen, wat veel ophef veroorzaakte.

Daaromtrent ook gevraagd zei 31 procent van de ondervraagde waarschijnlijke kiezers dat zij misschien ook niet het resultaat zouden accepteren indien hun geprefereerde kandidaat het niet haalt. Achttien procent noemde het onwaarschijnlijk dat zij zo een scenario zouden aanvaarden en dertien procent zei het radicaal te verwerpen.

Dit gevoelen leefde volgens de peiling sterker bij de Republikeinen, aldus NBC. Het betrof een online-poll bij een nationaal staal van 6.538 volwassenen die op 8 november waarschijnlijk zullen stemmen. De foutmarge bedraagt plus en minus 1,9 procentpunt.

bron: Belga