Canadese minister verlaat CETA-onderhandelingstafel zonder akkoord

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Canadese minister van Handel, Chrystia Freeman, heeft vrijdagmiddag de onderhandelingstafel in Namen verlaten. "Het lijkt duidelijk voor mij en voor Canada dat de Europese Unie momenteel niet in staat is om een internationaal akkoord te sluiten, zelfs niet met een land als Canada, dat dezelfde waarden heeft", zo verklaarde ze. Freeman was in Namen om een oplossing te vinden voor het Waalse verzet tegen het Europees-Canadese vrijhandelsakkoord CETA. De ondertekening is voorzien op 27 oktober, maar het Waalse Gewest weigert de federale regering de bevoegdheid te geven om namens België het licht op groen te zetten. Daardoor dreigt de hele ondertekening in het water te vallen.

Freeman wees erop dat ze de voorbije weken hard gewerkt heeft met de Europese Commissie en lidstaten als Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Bulgarije en Roemenië. "Canada heeft echt hard gewerkt, maar het lijkt duidelijk voor mij en voor Canada dat de Europese Unie momenteel niet in staat is om een internationaal akkoord te sluiten, zelfs niet met een land als Canada, dat dezelfde waarden heeft".

Freeman, die een emotionele toon aansloeg, wees erop dat Canada heel veel geduld aan de dag heeft gelegd. "Canada is ontgoocheld", zei ze. De minister kondigde aan dat ze terugkeert naar haar land. "Ik ben echt heel triest. Het is een emotionele zaak voor mij. Het enige goede dat ik kan zeggen is dat ik morgenvroeg thuis ben bij mijn drie kinderen".

bron: Belga