“Bevoegdheid van arbitrage in CETA is zeer beperkt”

Bevoegdheid van arbitrage in CETA is zeer beperkt

De rol van de arbitrage in het handelsakkoord tussen de Europese Commissie en Canada (CETA), waar de Waalse regering over valt, is zeer beperkt. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois vrijdag. Ook de Geraardsbergse mattentaartenbakkers hebben volgens hem weinig te vrezen. De Waalse regering heeft donderdagavond het meest recente voorstel van de Europese Commissie over het handelsakkoord verworpen. Minister-president Paul Magnette onderhandelde daarop de hele vrijdagvoormiddag met de Canadese minister van Handel, Chrystia Freeland, maar een doorbraak is er voorlopig niet.

“Ik hoop dat hij nog een bocht neemt”, zegt Geert Bourgeois vrijdagmiddag. “De bevoegdheid van die arbitrage is immers zeer beperkt. Ze speelt quasi enkel een rol bij discriminatie van Canadese bedrijven. Andere geschillen komen voor de handelsrechtbank.”

Het gaat volgens Bourgeois vooral om een ideologische vooringenomenheid bij PS. “Maar het is niet omdat zij slechts verantwoordelijk zijn voor 10 procent van de Belgische export naar Canada dat het akkoord voor hen onbelangrijk is.”

De bakkers van mattentaarten in het Geraardsbergse hebben ten slotte weinig te vrezen volgens de N-VA’er. “Ik denk niet dat de Canadezen nu plots taarten gaan importeren naar Vlaanderen”.

bron: Belga