Bellot wil rechtstreekse spoorverbinding tussen grote steden

door
Belga
Leestijd 2 min.

"We moeten in België het lef hebben om de grote steden rechtstreeks met elkaar te verbinden. Anders zal de trein zijn gebruikers verliezen die ver weg wonen." Dat heeft federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) verklaard tijdens een bijeenkomst van het Benelux-parlement. "Je moet Brussel rechtstreeks met Luik of met Luxemburg verbinden, zonder dat de trein in de andere stations stopt. Eens je daar bent, moeten er uiteraard wel lokale verbindingen zijn", aldus Bellot.

De minister beklemtoonde dat er, na het debacle met de Fyra, ook nog altijd nood is aan een snelle spoorverbinding tussen Brussel en Amsterdam. De Belgische (NMBS) en Nederlandse (NS) spoorwegmaatschappij werken nog altijd samen aan de ontwikkeling van een alternatief, zo maakte hij duidelijk. "Er zijn permanent contacten tussen de NMBS en de NS om ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk treinen kunnen rijden. De alternatieven die we zoeken zullen minder kosten dan de Fyra en zullen zich qua snelheid ergens tussen de Thalys en de klassieke treinen in bevinden."

De minister denkt voorts over een spoorverbindingen tussen Brussel, Luxemburg, Straatsburg en Zürich. Daarnaast werd ook het dossier van de IJzeren Rijn - een spoorverbinding tussen Antwerpen en de Duitse stad Mönchengladbach - weer opgeworpen. "Maar dat laatste project lijkt geen prioriteit te vormen voor Nederland en Duitsland", erkende Bellot.

Eerder op de dag had het Benelux-parlement zich ook gebogen over de samenwerking tussen de Belgische luchtverkeersleider Belgocontrol en de Luxemburgse tegenhanger ANA Lux, in het kader van Europese eenmaking van het luchtruim. "Een ontmoeting tussen ANA Lux en Belgocontrol om een stand van zaken op te maken lijkt me noodzakelijk", zo luidde de beknopte reactie van de minister.

bron: Belga