Nog geen weekendplannen? Deze tips brengen heil

festival-van-de-vrijheidFestival van de Vrijheid - t.e.m. 29 oktober te Brussel 
door
Mare
Leestijd 1 min.

Zoals elk jaar haalt het Festival van de Vrijheid allerlei artistieke en politieke uitdrukkingsvormen uit de kast om aandacht te vragen voor de rechten en vrijheden in de wereld, die nog steeds onder druk staan. Naar aanleiding van films als ‘Cowspiracy, The Sustainability Secret' en ‘#myescape', optredens van artiesten als Michael Franti en Dub Inc, theaterstukken en tentoonstellingen wordt er gedebateerd en gereflecteerd. Zo komen politiek en kunst samen op dit solidair festival.

Kroniek of een man ligt dood in zijn appartement voor 28 dagen - 21 t.e.m. 23 oktober te Gent 

Johan Simons verlaat NTGent, maar tot september 2018 laat hij ons nog kennismaken met internationaal regisseurstalent uit zijn Duitse stal. Zoals de jonge regisseur Florian Fischer die bij NTGent zijn debuut maakt en erom bekend staat geen maatschappelijk taboe uit de weg te gaan. Hij maakt met Oscar Van Rompay, Bert Luppes en choreografe Charlotte Vanden Eynde de voorstelling ‘Kroniek of een man ligt dood in zijn appartement sinds 28 maanden', over een Zwitserse man die radicaal beslist zich uit de samenleving terug te trekken. Het duurt 28 dagen voor hij gevonden wordt in zijn appartement, dood, vergeten door een systeem dat beweert een ‘verzorgingsstaat' te zijn. Niemand had hem gemist, niemand had naar hem gezocht. Fischer onderzoekt op genuanceerde manier wat dat zegt over onze samenleving...

Festival Soñamos Latinoamerica - 21 & 22 oktober te Brussel 

Wat domweg Latijns-Amerikaanse muziek heet bestaat uit een waaier aan verschillende klanken en kleuren - en je krijgt die allemaal te zien en te horen tijdens het festival Sonamos Latinoamerica. Op de eerste avond spit Fabrício Conde, meester van de tiensnarige gitaar, muziek boven uit de landelijke Braziliaanse gemeenschappen, waarna de vijf Argentijnen van Kurepí aan het woord komen met een welklinkende mix van traditie en vernieuwing. Dag twee wordt zo mogelijk nog spannender, met tango en - jawel - Venezolaanse folk door respectievelijk het duo Latosinski- González en de cuatrospeler Leo Rondon. Beentjes los!

Ode aan Bobbejaan - Zaterdag 22 oktober te Ronse

In 2010 overleed Bobbejaan Schoepen, de man die ons ‘De lichtjes van de Schelde', ‘Café zonder bier' en Bobbejaanland schonk. Guido Belcanto en Jan De Smet zijn opgegroeid met Bobbejaans muziek en willen de jongere generaties laten kennismaken met een geüpdate versie ervan. Barbara Dex zorgt voor de legendarische ‘country-snik' die sommige van Bobbejaans liederen zo onweerstaanbaar maken.

Buddha & Mind t.e.m. 19 maart te Antwerpen

Als de wereld steeds sneller draait en burn-outs het nieuwe normaal vormen, dan biedt cultuur een rustmoment. Een paar uren in een museum, en je kan er weer even tegen. Voor de expo Buddha & Mind in het MAS geldt dat dubbel. Het uitgangspunt is een topstuk uit de eigen collectie: de Sarvavid Vairocana Mandala, 54 miniatuurschilderijen die een handboek vormen om te leren mediteren. Zen!