“We staan dichtbij het moment van de waarheid”

We staan dichtbij het moment van de waarheid

De Waalse regering heeft van de Europese Commissie “de laatste documenten, teksten en voorstellen” over het CETA-verdrag gekregen. Dat zegt premier Charles Michel, die hoopt dat de regering-Magnette snel duidelijk maakt of ze nu al dan niet met CETA instemt. “We staan dichtbij het moment van de waarheid. Op een bepaald moment moet men ja of nee kunnen zeggen.” Michel sprak kort de pers toe bij zijn aankomst op de Europese top. Daar staat vrijdag het Europese handelsbeleid op de agenda. De meeste aandacht zal uiteraard naar het vrijhandelsakkoord tussen Europa en Canada (CETA) gaan, dat voorlopig niet goedgekeurd geraakt omdat Wallonië op de rem staat.

“Dit is een moeilijk en delicaat moment”, sprak de premier. “Momenteel krijgt de Waalse regering de laatste documenten, teksten en voorstellen van de Europese Commissie. Ik hoop dat ze in staat zal zijn ja te zeggen.”

“Ik heb veel respect voor de democratie, maar democratie is ook dat er op een bepaald moment een antwoord moet komen.” Michel maakte duidelijk dat hij zonder groen licht van de Waalse regering CETA niet zal ondertekenen en dus de grondwet zal respecteren. Hij doet er naar eigen zeggen alles aan om te vermijden dat de positie van België in Europa verzwakt.

bron: Belga