Vijftig Oost-Vlaamse prostitutieplaatsen gecontroleerd in Europees onderzoek

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Oost-Vlaanderen zijn vorige week 52 prostitutieplaatsen gecontroleerd in een actie tegen mensenhandel met het oog op seksuele uitbuiting. Dat meldt de afdeling Gent van het parket Oost-Vlaanderen. De controle maakte deel uit van een door Europol gecoördineerd onderzoek in 28 landen, waarbij 43.000 mensen gecontroleerd werden en meer dan 500 potentiële slachtoffers geïdentificeerd werden. "Het doel van de actie was om een slag toe te brengen aan de criminele groeperingen die zich binnen de Europese Unie en daarbuiten bezighouden met mensenhandel", zegt de Gentse parketwoordvoerster Caroline Jonckers. "Samen met de federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen en 20 politiezones binnen ons arrondissement, werden op 13 oktober talrijke controles uitgevoerd in diverse instellingen waar seksuele diensten worden aangeboden."

In Oost-Vlaanderen werden 132 mensen in 52 instellingen gecontroleerd, specifiek 22 privé-ontvangsten, 16 bars en 14 massagesalons. Het parket kan niet meer informatie geven over mogelijke slachtoffers in Oost-Vlaanderen. In heel Europa werden 549 potentiële slachtoffers geïdentificeerd, onder wie 14 minderjarigen.

Het identificeren van slachtoffers is bijzonder complex, zegt Europol, omdat bepaalde sekswerkers achteraf ontkennen dat ze gedwongen werden. De actie focuste in het bijzonder op seksuele uitbuiting en mensenhandel met kinderen. In heel Europa werd op 11.161 plaatsen gecontroleerd en werden 102 nieuwe dossiers opgestart om nog meer slachtoffers te helpen onderscheiden.

bron: Belga