Saïd Saouti en Mohamed Kerai veroordeeld tot 6 en 3 jaar cel voor terrorisme

Saïd Saouti en Mohamed Kerai veroordeeld tot 6 en 3 jaar cel voor terrorisme

De Brusselse correctionele rechtbank heeft vanmorgen Saïd Saouti en Mohamed Kerai veroordeeld tot respectievelijk 6 jaar cel en 3 jaar cel, waarvan 1 jaar met uitstel, voor terrorisme. De rechtbank bevond Saouti schuldig aan deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en het ronselen van mensen voor een terreurgroep maar beschouwde hem niet als een leider van een terroristische groep, terwijl Mohamed Kerai enkel schuldig werd bevonden aan poging tot deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Saouti en Kerai maken beiden deel uit van de Brusselse motorclub ‘Kamikaze Riders’, waarvan minstens een aantal leden rechtstreekse linken heeft met het opgedoekte Sharia4Belgium. De twee werden op 27 december opgepakt en het federaal parket meldde toen dat er ernstige aanwijzingen waren dat Saouti en Karay een aanslag planden, “in de stijl van de aanslagen in Parijs”. Doelwitten zouden daarbij onder meer de Grote Markt van Brussel en het hoofdcommissariaat van de politie van Brussel op de Kolenmarkt geweest zijn.

De twee werden daar uiteindelijk niet meer voor vervolgd omdat er onvoldoende aanwijzingen waren dat ze inderdaad een dergelijke aanslag planden. Wel werden ze vervolgd omdat ze mensen zouden opgeroepen hebben een aanslag te plegen. Daar vond de rechtbank echter geen bewijs voor, net zo min als voor het feit dat ze opleidingen zouden gegeven of gekregen hebben om met wapens of explosieven om te gaan.

Saouti werd schuldig bevonden aan deelname aan de activiteiten van een terreurgroep en het ronselen van mensen voor een terreurgroep en kreeg 6 jaar cel, terwijl Mohamed Kerai enkel schuldig werd bevonden aan poging tot deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en 3 jaar cel kreeg, waarvan 1 jaar met uitstel.

bron: Belga