Rusland stemt in met bestand van vier dagen in Aleppo

door
Belga
Leestijd 1 min.

Rusland heeft ingestemd met een staakt-het-vuren van drie dagen in Aleppo dat donderdag ingaat, zo heeft een hoge humanitaire adviseur van de Verenigde Naties, Jan Egeland, gezegd. De VN vroegen het bestand te verlengen met een dag en Rusland is op die vraag ingegaan, zo meldde donderdag Defensieminister Sergej Sjojgoe. Daardoor loopt het bestand zondag af. De Russische president Vladimir Poetin had woensdagavond gezegd dat zijn land ook bereid is voor langere tijd te stoppen met luchtaanvallen, op voorwaarde dat de "rebellen" in Oost-Aleppo - in tegenstelling tot tijdens het vorige staakt-het-vuren - het bestand naleven.

De VN, het Rode Kruis en de Rode Halve Maan kunnen pas vrijdag beginnen met de evacuatie van zieken en gewonden uit het stadsdeel dat in handen is van de rebellen, zei Egeland, want de veiligheidsgaranties van alle partijen in het conflict zijn nu pas binnen.

Hij waarschuwde dat de geplande evacuatie van honderden mensen moeilijk zou worden. "Dit is Syrië. Alles kan op elk moment misgaan."

bron: Belga