OVSE-missie in Donaubekken kan worden uitgebreid

OVSE-missie in Donaubekken kan worden uitgebreid

De missie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) kan uitgebreid worden in het Donaubekken. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin verklaard nadat bekendraakte dat Rusland, Frankrijk, Duitsland en Oekraïne in Berlijn een akkoord hebben gesloten over het opstellen van een stappenplan om tot een vredesakkoord te komen in het oosten van Oekraïne. Poetin gaf geen details over hoe de uitbreiding eruit zal zien. Ook over welke maatregelen zullen genomen worden om tot een vredesakkoord te komen, en dus de akkoorden van Minsk uit te voeren, wilde de president geen details geven. “Daarover zullen zeer binnenkort initiatieven worden genomen”, aldus Poetin. De Oekraïense president Petro Porosjenko verklaarde eerder dat er een gewapende OVSE-missie zal komen, maar daarover gaf Poetin geen commentaar.
De Russische president benadrukte ook dat er maar weinig vooruitgang is geboekt rond Oost-Oekraïne op humanitair vlak. Volgens hem blijven de levensomstandigheden voor de mensen in Oost-Oekraïne erbarmelijk, onder meer rond de sociale bijstand. De president verklaarde ook dat vooral de veiligheidskwesties werden besproken.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel verklaarde tijdens een persconferentie ook dat er “geen mirakels zijn verricht” rond het conflict in Oost-Oekraïne, maar dat “een proces is besproken met talrijke aspecten”. Merkel bevestigde ook dat er, naast de drie zones waarover in september een akkoord werd gesloten, vier nieuwe gedemilitariseerde zones zullen komen in het Donaubekken.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft een ontmoeting gehad met Porosjenko, de Russische president Vladimir Poetin en de Franse president François Hollande over de Syrische burgeroorlog en om de inspanningen om een einde te maken aan het conflict tussen de pro-Russische separatisten en de Oekraïense regeringstroepen in het oosten van Oekraïne, opnieuw leven in te blazen. Daarbij kwamen sinds begin 2014 9.500 mensen om het leven. Het was de eerste keer in vier jaar tijd dat Merkel de Russische president Poetin in Berlijn ontving.

bron: Belga