Opnieuw mislukte raketlancering van Noord-Korea

Opnieuw mislukte raketlancering van Noord-Korea
Opnieuw mislukte raketlancering van Noord-Korea

Noord-Korea heeft donderdag opnieuw een mislukte lancering uitgevoerd met een krachtige middellangeafstandsraket. Dat meldt het Zuid-Koreaanse leger. Het gaat om de tweede vermoedelijke lancering van een Musudan-raket door Noord-Korea in een maand tijd. De VN-Veiligheidsraad veroordeelde deze week nog met klem een mislukte lancering die zaterdag plaatsvond.
Volgens analyses van het Amerikaanse en Zuid-Koreaanse leger, zou de raket ontploft zijn kort na haar lancering om 06.30 uur (middernacht Belgische tijd), aldus het Zuid-Koreaanse leger, dat de provocaties van Pyongyang “sterk veroordeelt” en “volledig klaar is om het hoofd te bieden aan nieuwe provocaties”.
Een Musudan-raket heeft een reikwijdte van 2.500 tot 4.000 kilometer, waardoor Pyonyang Zuid-Korea, Japan en zelfs het eiland Guam, waar een Amerikaanse basis gelegen is, zou kunnen bereiken. Volgens experts zouden de raketten vanaf volgend jaar operationeel kunnen zijn.
Noord-Korea heeft al acht tests uitgevoerd met Musudan-raketten, waarvan er slechts één deels geslaagd was. In juni legde een raket een afstand van 400 kilometer af, alvorens neer te storten in de Japanse Zee.
De Verenigde Naties hebben al verschillende keren zware sancties uitgevaardigd tegen Pyongyang vanwege de uitwerking van een nucleair programma. De buurlanden en wereldmachten vrezen namelijk dat het land zijn nucleair wapenarsenaal zal gebruiken tegen andere landen.

Bron: Belga