May maakt Europees debuut met uithaal naar Moskou

May maakt Europees debuut met uithaal naar Moskou

De Europese Unie moet een “robuust” en “verenigd” standpunt innemen tegen de “Russische agressie”. Dat heeft de Britse premier Theresa May vanmiddag verklaard bij haar aankomst op een Europese top in Brussel. Het is de eerste keer dat May aanschuift op een Europese top sinds ze in juli werd aangesteld als de regeringsleider die Groot-Brittannië uit de EU moet loodsen. May arriveerde voor haar debuut op de Europese scène als eerste van de 28 staatshoofden en regeringsleiders. Ze beloofde dat Groot-Brittannië “een volwaardige rol” zal blijven spelen binnen de Europese Unie tot de echtscheiding een feit is. Nadien zullen de Britten “sterke” en “betrouwbare” partners blijven, zo stelde de conservatieve premier, die vanavond op het diner een stand van zaken zal geven over de Brexit-voorbereidingen in Groot-Brittannië.

Het is volgens May zowel in het belang van Groot-Brittannië als de Europese Unie om nauwe partners te blijven. Dat geldt in het bijzonder voor de aanpak van Rusland, één van de blikvangers van de top. “Het is vitaal om samen te werken en druk te zetten op Rusland om de verschrikkelijke en stuitende wreedheden in Syrië te stoppen”, zo verklaarde de Britse regeringsleider.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders houden vanavond een debat over Rusland, dat zwaar onder vuur ligt voor zijn steun aan de bombardementen op de Syrische stad Aleppo. Woensdagavond op een bijeenkomst in Berlijn sloten de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande alvast niet uit dat de Europese Unie bijkomende sancties zal treffen indien de bombardementen aanhouden.

bron: Belga