Geweld Syrië - Algemene vergadering VN buigt zich donderdag over Aleppo

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Algemene vergadering van de VN gaat zich donderdag buigen over de situatie in de Syrische stad Aleppo, nadat de Veiligheidsraad er niet in slaagde een resolutie die een einde moest maken aan de Syrische en Russische bombardementen, goed te keuren. Secretaris-generaal Ban Ki-moon en VN-bemiddelaar Staffan de Mistura zullen deze uitzonderlijke, informele sessie van de vergadering openen. Zeventig landen namen het initiatief hiertoe, door de secretaris-generaal hierover een brief te sturen. Rusland, China, verschillende Afrikaanse landen en vier leden van de Veiligheidsraad (Angola, Senegal, Japan en Venezuela) ondertekenden de brief dan weer niet.

Voor de Canadese VN-ambassadeur Marc-André Blanchard dient deze bijeenkomst om de landen te informeren over de crisis, maar zal ze niet leiden tot onmiddellijke actie. "Het is tijd dat de wereld zich ervan verzekert dat we alles doen wat mogelijk is om tot een staakt-het-vuren te komen en om de nodige humanitaire hulp dringend te leveren", aldus Blanchard.

De Canadees wees erop de mogelijke impact van de algemene vergadering niet te onderschatten, maar erkende ook dat haar rol "in dit dossier haar grenzen heeft". Andere diplomaten geven toe dat het voornaamste doel is druk uit te oefenen op Rusland.

Bron: Belga