EU-top - 'Flexibele solidariteit' bij opvang vluchtelingen nog niet van tafel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het principe van de 'flexibele solidariteit', waarbij de EU-lidstaten zich onder voorwaarden zouden kunnen onttrekken aan hun verplichting om vluchtelingen op te vangen, is nog niet van de tafel van de Europese leiders verdwenen. De staatshoofden en regeringsleiders hielden donderdag op de Europese top een discussie over de migratiepolitiek van de EU, maar de heetste aardappel wordt pas in december geserveerd. Om de grootste vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog te kunnen beheren, werd vorig jaar een spreidingsplan uitgewerkt. Zeer tegen de zin van enkele Oost-Europese landen drukte een meerderheid van de lidstaten het plan door. Maar omdat de verdeling van 'mensen in nood' maar niet op gang komt, lijkt het plan een doodgeboren kind.

De zogenaamde Visegrad-landen - Slovakije, Polen, Hongarije en Tsjechië - stelden daarom voor om met het concept 'flexibele solidariteit' aan de slag te gaan. Volgens hen zouden lidstaten hun bijdrage aan de opvang van vluchtelingen moeten leveren op basis van "ervaring en potentieel". Elk spreidingsplan zou hoe dan ook vrijwillig moeten zijn.

Zoals verwacht werden op de Europese top geen knopen over het heikele onderwerp doorgehakt. Slovakije, dat nog tot eind dit jaar de Europese ministerraden voorzit, zou in december met een tekst komen. Maar ook al beseft Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker intussen dat "solidariteit niet afgedwongen kan worden", toch lopen verschillende lidstaten niet warm voor het idee van de Oost-Europeanen. "Wij zijn voor flexibiliteit en voor solidariteit, maar flexibele solidariteit, dat ligt moeilijk", zegt een diplomaat.

bron: Belga