Eerste zelfvoorzienende saladebar plant 20 vestigingen tegen 2020

Eerste zelfvoorzienende saladebar plant 20 vestigingen tegen 2020

Aan de Gentse Dampoort opent in november een saladebar die bladgroenten en kruiden serveert rechtstreeks afkomstig uit een klimaatkamer in de zaak zelf. De initiatiefnemers, die dus serveren wat ze in hun zaak oogsten, mikken op twintig vestigingen in België tegen 2020. Technologisch wordt in de afgesloten klimaatkamer (een glazen box) licht, temperatuur en luchtvochtigheid zodanig gestuurd dat de bladgroenten en kruiden er in optimale omstandigheden groeien. De planten worden op water gekweekt, met een automatische sturing van meststoffen en PH en zonder gebruik van pesticiden. Het door planten verdampte water wordt overigens opnieuw gebruikt in het systeem.

Het concept heeft verschillende voordelen. “Superlokaal, klimaatonafhankelijk, geen voedselverlies aangezien de productie afgestemd wordt op de vraag, een optimale garantie van versheid, geen pesticidegebruik, geen na-oogst activiteiten”, legt professor plantaardige productie Danny Geelen (UGent) uit.

In de module kunnen gewassen het hele jaar door gekweekt worden. Een krop sla is na 25 dagen oogstklaar, dubbel zo lang als in serreteelt, en verbruikt ook maar 1,5 liter tegenover het tienvoudige.

De zelfvoorziendende saladebar van Romain Roquette is gevestigd in het Quantum-gebouw aan de Gentse Dampoort. De initiatiefnemers openden eerder al een saladebar op de Gentse Kouter en willen hun nieuwe zelfvoorzienende concept tegen 2020 op twintig plaatsen in België uitrollen.

bron: Belga