Doden en zware schade door tyfoon Haima op Filipijnen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Tyfoon Haima heeft in het uiterste noorden van de Filipijnen zware schade aangericht. Minstens acht mensen kwamen om het leven, terwijl 90.000 mensen naar noodonderkomens of verwanten waren gevlucht, meldden de autoriteiten. De tyfoon trof de Filipijnse noordkust met windsnelheden tot 230 kilometer per uur. In de provincie Cagayan rukte Haima talloze daken af en werden elektriciteitsmasten en bomen omver geblazen. Straten werden onder modderstromen bedolven.

Onder de de doden was een 48-jarige man die door de tak van een boom geveld werd. Twee mensen lieten het leven bij een aardverschuiving, twee dorpsbewoners kwamen om wanneer zo door het water van een overstroomde rivier werden meegesleurd.

De felle regen trof een regio die pas vorige week een tyfoon over zich heen had gekregen. Haima trok vanmorgen volgens de weerdienst licht afgezwakt westwaarts over het eiland Luzon. Haima was de sterkste tyfoon op de Filipijnen sinds tyfoon Haiyan, waarbij in 2013 meer dan 7.000 mensen om het leven kwamen. Elk jaar richt een twintigtal tyfoons schade aan op de Filipijnen.

bron: Belga