Shakhtar Donetsk walst over nonchalant AA Gent

AA Gent kreeg in de derde poulewedstrijd in de Europa League een forfaitscore om de oren van Shakhtar Donetsk. Racing Genk won van Atletic Bilbao met 2-0.
Xavier

"De belangrijkste wedstrijd voor AA Gent van de laatste tweeënhalf jaar". Zo omschreef de Gentse coach Hein Vanhaezebrouck het duel met Shakhtar Donetsk. De Roemenen hebben de laatste jaren wat van hun glans verloren, maar gelden nog altijd als een van de favorieten voor eindwinst in de Europa League.

Een mens zou verwachten dat een voetballer op scherp staat voor zo'n wedstrijd, maar de Gentse verdediging had te veel tijd nodig om wakker te worden. De partij was een klein kwartier ver, toen Gershon en doelman Ritte twijfelden over wie een diepe bal moest wegtrappen en Kovalenko het openingsdoelpunt op een schoteltje aanboden. Gent voetbalde daarna aardig mee en Perbet wrong een open kans de nek om. Zonde, want op het halfuur was het Ferreyra die na een mooie aanval Shakhtar op een 2-0 voorsprong bracht.

De Gentse achterhoede kwam na de rust opnieuw niet gefocust het veld op. De bal rolde nog geen twee minuten of Bernard kon vrijstaand aan de tweede paal de 3-0 binnentikken. En daar bleef het niet bij. De bedrijvige Marios gaf zijn wedstrijd in de slotfase extra glans met twee assists: een voor Taison en een voor Malyshev. 5-0 was de eindscore. Een zwaar, maar verdiend verdict voor AA Gent, dat door het gelijkspel tussen Konyaspor en Braga gelukkig nog tweede blijft in groep H.

Racing Genk moest het gisteren tegen Atletic Bilbao. De Limburgers kwamen op voorsprong via Brabec, om in de tweede helft verder uit te lopen dankzij een prachtig vluchtschot van Ndidi. Het bleef uiteindelijk 2-0, waardoor Genk alleen aan de leiding komt in groep F.