Europa legt Bitcoins aan banden

De Europese Centrale Bank (ECB) wil het gebruik van bitcoins aan banden leggen. Het doet daarvoor een beroep op de Europese Commissie, die strengere regels moet opleggen voor de virtuele munten.
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Volgens de ECB is het belangrijk dat de Europese instellingen aan de burgers duidelijk maken dat bitcoins niet dezelfde wettelijke status hebben als normale valuta. Hoewel de problemen met de virtuele munteenheid voorlopig nog vrij bescheiden zijn, vreest de Europese Centrale Bank dat de toenemende populariteit ervan in de toekomst wel voor moeilijkheden gaat zorgen. Aangezien bitcoins niet uitgegeven worden door een overheid, hebben de centrale banken er geen enkele grip op. Zo zou het op termijn steeds lastiger worden om de geldhoeveelheid die in omloop is te verruimen of te beperken, wat een bedreiging vormt voor de stabiliteit van de prijzen.

Islamitische staat

Omdat het betalingsverkeer via bitcoins niet te traceren valt, wordt het virtuele geld bovendien vaak gebruikt door criminele of terroristische organisaties. Zo zou terreurorganisatie Islamitische Staat op internet aan haar aanhangers vragen om donaties in bitcoins. Om dat tegen te gaan, dringt de ECB bij de Europese Commissie aan op een strengere regelgeving. Zo zouden beurzen en wisselkantoren voortaan verplicht worden om de identiteit te controleren van mensen die in bitcoins handelen. Eventuele verdachte transacties moeten ook gemeld worden