Strafpleiter Walter Damen brengt essaybundel over terreurdreiging uit

In Antwerpen is donderdagavond de essaybundel “Dreigingsniveau 4” voorgesteld. Advocaat Walter Damen verzamelt daarin de visie van acht opiniemakers die de terreurdreiging en de aanslagen van de laatste maanden vanuit hun specifieke vakgebied bekijken.
Damen is de vroegere advocaat van Fouad Belkacem en verdedigt momenteel de belangen van Hakim Elouassaki. Deze teruggekeerde Syriëstrijder staat in november terecht voor een terroristische moord die hij in Syrië zou gepleegd hebben.
“De kritiek en de commentaren die ik daarover gekregen heb, vormden de inspiratie voor dit boek. Het is niet omdat we nu in tijden van terreur leven, dat het recht op verdediging en op een eerlijk proces niet meer voor iedereen zouden moeten gelden”, zegt de strafpleiter.
Met het boek wil hij de discussie aanzwengelen en nieuwe inzichten aanreiken. Gelden in de strijd tegen terreur de oorlogswetten? Of is het een strijd tegen criminaliteit die gevoerd moet worden binnen de rechtsstaat? Hoever kunnen we gaan in die strijd tegen terreur? Is ons strafrecht daarop voorzien en waar blijven we met de mensenrechten? Schuilt er een terrorist in elk van ons, of maakt het systeem de terrorist? En wat zegt de Koran nu echt over het plegen van geweld tegen ongelovigen?
Naast Walter Damen leverden ook geneticus Jean-Jacques Cassiman, mensenrechtenexpert Jos Vander Velpen, gerechtspsychiater Chris Dillen, imam Brahim Laytouss, politicoloog Hendrik Vos, hoogleraar strafrecht Joëlle Rozie, socioloog Walter Weyns en jezuïet Fernand Van Neste een bijdrage aan het boek. “Dreigingsniveau 4” wordt uitgegeven bij Van Halewijck en kost 17,50 euro.

bron: Belga