Sp.a-congres buigt zich over time-out rekening voor werknemers

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ook de sp.a mengt zich in het debat rond werkbaar werk en de vraag naar meer flexibilisering. Zaterdag zal het congres van de socialistische partij zich buigen over een voorstel van een zogenaamde "time-out rekening", waarmee werknemers zélf kunnen beslissen wanneer ze het even wat rustiger aan willen doen, zegt Kamerlid Meryame Kitir op Radio 1. Het is wel de bedoeling om de sociale partners afspraken te laten maken over het kader van deze time-out rekening. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft een aantal voorstellen klaar rond wendbaar en werkbaar werk, maar die beantwoorden volgens Kitir niet aan de behoefte van de werknemer, die nochtans ook meer flexibiliteit wil. Vandaar de idee van de time-out rekening. Die zou bij de start van de loopbaan vier maanden basiskrediet bevatten, aangevuld met extra dagen voor elk jaar dat men werkt. De werknemer kan dit krediet dan opnemen wanneer hij daar behoefte aan heeft, maar binnen het kader dat afgesproken werd door de sociale partners, zo luidt het.

Volgens Kitir bundelt de time-out rekening reeds bestaande verlofstelsels zoals tijdskrediet of rouwverlof. De wettelijke vakantiedagen of het ouderschapsverlof zouden er geen deel van uitmaken. "Ik denk dat het draagvlak heel groot is. Nu moet rouwverlof opgenomen worden kort na het overlijden, terwijl iemand daar misschien dan geen behoefte aan heeft maar later wel", aldus Kitir op Radio 1. "Als een werknemer er even uit kan stappen en zo een burnout kan vermijden, is dat een win-win-situatie voor iedereen", wijst ze op de eventuele budgettaire impact.

Eerst moeten de leden van sp.a zich zaterdag over het voorstel uitspreken, alvorens de sociale partners hun zeg kunnen doen.

bron: Belga