"Premier Michel gaat contact opnemen met Nederlandse topman ING Groep"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Premier Charles Michel gaat contact opnemen met Ralph Hamers, de Nederlander die aan het hoofd staat van ING Groep, om meer duidelijkheid te krijgen over het businessplan voor ING België. Dat kregen de vakbonden woensdag te horen op de eerste bijeenkomst van de taskforce, zegt Maarten Dedeyne van de liberale vakbond. Ook de toezichthouders (Nationale Bank en FSMA) zal om advies worden gevraagd. Begin deze maand kondigde ING aan dat er de volgende jaren zo'n 3.500 banen moeten verdwijnen in ons land. Ook ongeveer de helft van de bankkantoren verdwijnt, de resterende worden voor een groot deel verzelfstandigd.

Intussen is het sociaal overleg (de zogenaamde procedure-Renault) opgestart, maar de vakbonden zeggen nog altijd weinig informatie te hebben ontvangen. "We hebben nog altijd geen businessplan gezien. Als we met alternatieven willen komen, moeten we dat wel kunnen doen op basis van concrete cijfers", zegt Dedeyne. De Belgische premier gaat volgens hem ten rade bij Hamers zelf.

Ook de Nationale Bank en de FSMA zullen om hun visie worden gevraagd, "om te oordelen of ING in de toekomst nog kan voldoen aan de vereisten als bank". Dedeyne wijst erop dat de aangekondigde herstructurering immers erg ingrijpend was. "Onze bezorgdheid gaat daarbij ook uit naar de mensen die hun job bij de bank behouden. Zij zullen te maken krijgen met een totaal andere manier van werken en zullen dezelfde kerntaken met veel minder moeten doen", illustreert de vakbondsman. "Dit is ook een bezorgdheid van de overheid".

Op 9 november komt de taskforce opnieuw samen.

bron: Belga