N-VA wil extra middelen voor omkadering geradicaliseerde gevangenen

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Er moeten binnen Welzijn veel meer middelen worden uitgetrokken om geradicaliseerde gevangenen te omringen met mensen die daar een degelijke opleiding voor hebben gekregen." Dat zei Nadia Sminate (N-VA), voorzitster van de commissie Radicalisering in het Vlaams parlement, woensdag bij een hoorzitting met federaal procureur Frédéric Van Leeuw. Van Leeuw herinnerde het Vlaams parlement woensdag aan de belangrijke rol die de gemeenschappen te spelen hebben in de aanpak van radicalisering. Teruggekeerde Syriëstrijders en geradicaliseerde gevangenen moeten volgens hem veel beter worden begeleid. "Preventie en opvoeding is op lange termijn veel noodzakelijker dan het opschroeven van de veiligheidsdiensten", zei Van Leeuw. Het gaat om persoonsgebonden, en dus Vlaamse, bevoegdheden.

Het pleidooi van de procureur werd moedig genoemd door onder meer sp.a en Groen, maar viel op een koude steen bij N-VA-fractieleider Matthias Diependaele. "Ik heb hier een zeer eenzijdige belichting van het probleem gehoord", aldus Diependaele. "Iedereen die de keuze maakt om de weg van het terrorisme op te gaan, zal daar wel ergens een voedingsbodem voor hebben, maar dat onstlaat je niet van de individuele verantwoordelijkheid. Dat evenwicht was hier volledig afwezig en het verontrust mij dat te moeten vaststellen bij een federaal procureur."

Parlementslid en Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) beschuldigde Diependaele ervan op de boodschapper te schieten. "We moeten goed luisteren en dit ernstig nemen, ook als het niet in ons eigen partijpolitiek kadertje past", waarschuwde hij.

Nadia Sminate, voorzitster van de commissie, hield een pleidooi voor een betere omkadering in de gevangenissen, momenteel een van de grootste pijnpunten volgens Van Leeuw. "Straffen is zinloos als er geen uitweg wordt geboden, dat creëert situaties die gevaarlijk zijn voor onze maatschappij", aldus de procureur. "Het gaat niet enkel over de tweehonderd verdachten van terreur, maar ook over honderden andere gedetineerden die heel vatbaar zijn voor een radicaal discours."

Sminate wil dat er meer middelen worden uitgetrokken bij Welzijn om het probleem aan te pakken. "Ik zie dat er in onze gevangenissen twee coördinatoren zijn die zich bezighouden met het goede verloop van de opvolging. Ik stel mij de vraag of we het daarmee gaan redden. Mijn oproep is dat we daar binnen Welzijn veel meer middelen tegenover moeten stellen."

bron: Belga