Het wordt "zeer moeilijk" ons tegen vrijdag uit te spreken over CETA

door
Belga
Leestijd 2 min.

Waals minister-president Paul Magnette meent dat het "zeer, zeer moeilijk" zal worden voor het Waalse Gewest om zich voor vrijdag uit te spreken over het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA. "Maar in de politiek is nooit iets onmogelijk geweest", zo stelde hij woensdag na afloop van een overleg met eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström. "Ik heb gewoon opnieuw uitgelegd welke problemen we hebben met CETA, hopende dat de Commissie zo snel mogelijk voorstellen kan presenteren die tegemoet komen aan onze vragen", zo legde Magnette uit. "Als de Commissie snel met sterke voorstellen komt, dan zullen wij die met de grootste ernst bestuderen en zal ik ze presenteren in het parlement. Vrijdag is zeer dichtbij. Ik ga me niet opsluiten in een ultimatum", zo voegde de regeringsleider toe.

Franstalig België heeft nog steeds inhoudelijke problemen met CETA. Magnette citeerde onder meer het luik over landbouw en het voorziene regime voor de beslechting van geschillen tussen bedrijven en overheden. Hij wees er ook opnieuw op dat het Waalse Gewest wil dat de verstrekte garanties in een juridisch bindende tekst worden verankerd.

Door het verzet in Franstalig België kan België het licht niet op groen zetten voor de geplande ondertekening van het nieuwe verdrag op 27 oktober en dreigt de hele plechtigheid met de Canadese premier Justin Trudeau in het water te vallen. Voor zijn onderhoud met Malmström sprak Magnette woensdag ook al met de Canadese minister van Handel Chrystia Freeland.

bron: Belga