Geluidshinder Brussels Airport – Raad van State verwerpt beroep van luchtvaartmaatschappijen

Geluidshinder Brussels Airport - Raad van State verwerpt beroep van luchtvaartmaatschappijen

De Raad van State heeft het beroep afgewezen van verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder Brussels Airlines, Lufthansa en TUI. Dat schrijft L’Echo. Ze vroegen om de beslissing om een einde te maken aan de tolerantiemarge voor de geluidsnormen boven Brussel, op te schorten. Vanaf 2000 mochten de luchtvaartmaatschappijen de gewestelijke geluidsnormen overschrijden met 9 decibel overdag en 6 decibel ’s nachts, zonder een boete te moeten betalen. In mei 2016 vroeg de Brusselse minister van Milieu Céline Fremault (cdH) echter aan Leefmilieu Brussel om geen overschrijdingen meer te tolereren vanaf 1 januari 2017.

De luchtvaartmaatschappijen dreigden er na die beslissing mee om Brussels Airport te verlaten, en zeven maatschappijen stapten naar de Raad van State met de vraag om beslissing te schorsen of te annuleren. In een arrest van 14 oktober besliste de Raad van State echter dat de tolerantiemarge die van kracht is sinds 2000 een gunst was.

“De tolerantie is vandaag niet meer verdedigbaar, omdat de regelgeving zeer goed gekend is en de technologische ontwikkelingen voor de vermindering van het geluid talrijk zijn”, aldus Fremault.

De Nederlandstalige kamer van de Raad van State zal zich ook nog uitspreken over de kwestie, maar het ziet ernaar uit dat de auditeur een gelijkaardige beslissing zal nemen als die van het arrest van 14 oktober.

bron: Belga