EasyJet-piloot dient klacht in omdat vliegtuiglucht giftig zou zijn

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een piloot van easyJet die meent dat de lucht in vliegtuigen giftig is, heeft klacht ingediend bij het gerecht in Frankrijk "wegens onopzettelijke schending van de persoonlijke integriteit, het in gevaar brengen van iemands leven en ernstig bedrog", zei zijn advocaat. De Franse piloot, die sinds 2002 werkt voor de Britse maatschappij, maar al anderhalf jaar thuiszit, zegt te lijden aan het "aerotoxisch syndroom", het gevolg van de luchtcirculatie in vliegtuigen. "De lucht die je inademt in de cabine komt uit de motoren, en in die motoren zit olie die veel schadelijke stoffen bevat, zoals organofosfaten, die verwant zijn met pesticiden en dezelfde schade aanrichten in het centrale zenuwstelsel", zegt advocate Marie-Odile Bertella-Geffroy.

De advocate vraagt dat er monsters worden genomen van de lucht in de toestellen van easyJet. Ook wil ze een gerechtelijk-geneeskundige expertise van haar cliënt. In een reactie zegt easyJet dat het "op de hoogte is dat een van haar piloten een gerechtelijke procedure wil opstarten". De klacht werd ingediend bij het parket van Bobigny, bij Parijs.

Arnaud Wiplier, lid van een pilotenvakbond bij easyJet, zegt dat "het onderwerp al jarenlang speelt", maar dat het "zeer moeilijk is om bewijzen te verzamelen". "Er is in ieder geval jarenlang wetenschappelijk onderzoek voor nodig."

bron: Belga