CETA - Verschillende pistes op tafel om oplossing te vinden op Europese top

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de aanloop naar de Europese top van donderdag en vrijdag wordt koortsachtig gezocht naar een manier om België het vrijhandelsakkoord tussen Europa en Canada te laten goedkeuren. Er zou een vijftal pistes op tafel liggen, maar het is nog maar de vraag of Waals minister-president Paul Magnette (PS) overstag zal gaan. "We kunnen onmogelijk tegen vrijdag ons akkoord geven", zei hij woensdagochtend nog. "Laten we enkele maanden de tijd nemen." "Wat betreft het akkoord met Canada dragen we een grote verantwoordelijkheid. Er ligt nog werk op de plank, maar ik hoop dat we eruit geraken." In de uitnodiging voor de Europese top die hij aan alle 28 staats- en regeringsleiders heeft verstuurd, licht Europees president Donald Tusk het CETA-verdrag eruit als een van de thema's die op de top met de aandacht zullen gaan lopen. Vrijdagochtend snijden de leiders het onderwerp aan, de schijnwerpers zullen op Charles Michel gericht staan.

De kans is groot dat de Belgische premier zal moeten zeggen dat ons land nog steeds niet in staat is het akkoord goed te keuren. Franstalig België weigert daarvoor het licht op groen te zetten. Volgens Paul Magnette werd de voorbije dagen vooruitgang geboekt, maar is die onvoldoende om zijn verzet tegen CETA te laten varen. Op de RTBF-radio suggereerde Magnette woensdag om nog enkele maanden verder te onderhandelen.

Hoe dan ook wordt op verschillende pistes gewerkt, luidt het in Europese kringen. Zo zou er mogelijk aan de interpretatieve nota gesleuteld worden die een aantal verduidelijkingen aan het verdrag toevoegde. Het is zeker niet zo dat Magnette niet mee zoekt naar een uitweg: de Waalse minister-president pleegt woensdag overleg met de Canadese minister van Handel Chrystia Freeland, Europees commissaris Cecilia Malmström en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Het is afwachten of dat iets oplevert.

bron: Belga