Belgen en Nederlanders gaan samenwerken tegen kilometerfraude

België en Nederland gaan gegevens uitwisselen over de kilometerstanden van tweedehandswagens. Dat betekent dat wie zijn auto koopt in Nederland, binnenkort ook de historiek van de kilometerstand zal kunnen controleren. Dat moet fraude met de teller uit de wereld helpen. In ons land is kilometerfraude nagenoeg uitgeroeid dankzij de Car-Pass, een document dat de verkoper verplicht moet bezorgen aan de koper en dat de kilometerhistoriek van een voertuig betrouwbaar weergeeft. Dat blijkt althans uit een studie in opdracht van de vzw Car-Pass. Het systeem viert dit jaar zijn tiende verjaardag.

Maar wie zijn tweedehandsauto buiten de landsgrenzen koopt, kan de juistheid van de kilometerstand nog niet controleren. Nochtans wisselen jaarlijks zowat 45.000 auto’s van eigenaar tussen België en Nederland. Tienduizend auto’s komen elk jaar uit Nederland naar België, 33.000 maken de omgekeerde reis.

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters kondigt nu aan dat ook van die wagens de kilometerstanden perfect traceerbaar zullen worden. Het uitwisselingssysteem zou nog dit jaar operationeel moeten zijn. Beide landen tonen zich bovendien voorstander van een controlesysteem op Europees niveau.

bron: Belga