Apache.be krijgt bijval uit academische hoek: zaak verschuift naar volgende week

Apache.be krijgt bijval uit academische hoek: zaak verschuift naar volgende week

In Antwerpen is een rechtszaak tegen de nieuwswebsite Apache en een aantal medewerkers over vastgoedberichtgeving meteen met een week uitgesteld. Zo wordt vernomen bij de redactie zelf, die bijval krijgt uit onder meer academische hoek. Projectontwikkelaar Land Invest Group en Joeri Dillen daagden Apache.be voor de rechter voor hun berichtgeving over het dossier van de Tunnelplaats, met linken naar onder meer Land Invest Group, Joeri Dillen en Optima. Land Invest zelf zou de verwijdering eisen van alle artikels en een schadevergoeding van 250.000 euro, Joeri Dillen – voormalig kabinetschef van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) – zou 100.000 euro eisen voor laster en eerroof.

Volgens Apache.be kwam de zaak die Dillen heeft ingesteld woensdag voor, maar werd ze meteen uitgesteld tot 26 oktober, de dag waarop de zaak van Land Invest Group voorkomt. “Wellicht worden de zaken dan samengevoegd, en dan zal een conclusiekalender worden vastgesteld of eventueel doorverwezen worden naar een gespecialiseerde kamer”, klinkt het.

Apache.be blijft bij haar berichtgeving, verwijst naar de persvrijheid en stelt dat de poging om de artikels te verwijderen “extreem verregaand” is en “ruikt naar censuur”.

Ook voor hoogleraar Mediarecht Dirk Voorhoof lijkt, in een opiniestuk op de nieuwswebsite zelf, de vordering tot verwijdering van artikels buiten proportie en is ze mogelijk daarom alleen al in strijd met de expressie- en persvrijheid. Volgens Voorhoof, die zich niet uitspreekt over de grond van de zaak, weten de eisers dat een schadevergoeding van 350.000 euro een financiële strop voor Apache.be zou betekenen en zou een dergelijke vordering daarom de toets met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens niet doorstaan.

bron: Belga