Amerikaanse jeugd is al verkiezingsmoe

Foto Belga

Een Amerikaanse jongere op vier verkiest een meteorietinslag boven Donald Trump of Hillary Clinton als de nieuwe president. Dat blijkt uit een onderzoek bij Amerikanen tussen 18 en 35 jaar.

Ruim de helft prefereert een meteorietinslag boven Donald Trump in het Witte huis. Zo’n 34% stelt de meteoriet boven Clinton als presidente. Het is een spottende vergelijking en de antwoorden moeten niet al te serieus genomen worden, erkent Joshua Dyck, van het onderzoeksbureau Center for Public Opinion, dat het onderzoek uitvoerde bij 1.247 mensen. “Maar aan de hand van die vraag peilden we naar de onvrede bij de jongeren.” En dat blijkt een groot probleem te zijn.

Vooral jonge stemmers kunnen zich in geen van beide kandidaten vinden en dat leidt tot verkiezingsmoeheid bij de jeugd. Vier op de tien zouden liever hebben dat Barack Obama zich uitroept tot president voor het leven en een kwart denk dat het beter is om iemand uit de bevolking te loten en in de Oval Office te plaatsen dan Trump of Clinton het postje te geven. Als de ondervraagde jongeren dan toch moeten kiezen, haalt de Democrate 54% van de stemmen, tegenover 21% voor de Republikein. De rest weigerde een kant te kiezen.