Provinciale server verbindt 200 ANPR-camera's met elkaar in Wilrijk

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bij het Communicatie en Informatie Centrum (CIC) in Wilrijk is een bovenlokale server in gebruik genomen die politiezones toelaat om gegevens van hun ANPR-cameranetwerken met elkaar uit te wisselen. Onder meer geseinde en aan een misdrijf gelinkte voertuigen kunnen zo sneller opgespoord en doorheen verschillende zones gevolgd worden. Tijdens een testfase die tot eind dit jaar loopt, worden al 200 ANPR-camera's van vier politiezones (Turnhout, Neteland, Voorkempen en Brasschaat) met de server verbonden. Volgend jaar kan dat netwerk uitgebreid worden tot 600 camera's.

Voor de server en de bijhorende software was een investering van 123.000 euro nodig. Antwerps gouverneur Cathy Berx zette die middelen opzij. "Verschillende politiezones hadden verklaard dat ze al fors geïnvesteerd hadden in ANPR-camera's, maar dat ze zich nog te veel op eilandjes bevonden wat betreft het uitwisselen van gegevens", zegt Berx. "We hebben daarom een stuurgroep opgericht met naast politiemensen ook vertegenwoordigers van het parket en de privacycommissie, om te zorgen dat alles juridisch in orde zou zijn."

Het doel van de operatie is om, door sneller en efficiënter te handelen, de pakkans bij misdrijven te vergroten en op die manier een ontmoedigend effect te verkrijgen. "Criminelen en verkeersveiligheid kennen geen grenzen", zegt hoofdcommisaris Luc Smeyers van de lokale politiezone Neteland. "Het voordeel van dit instrument is onder meer dat de provinciale meldkamer permanent 'hits' van de camera's kan verwerken en op basis van prioriteiten lokale interventieploegen kan aansturen. De server laat ook toe om de vluchtroute van een voertuig op een kaart te visualiseren, zodat je erop kan anticiperen. Bij een onrustwekkende verdwijning kan een nummerplaat dan weer meteen via alle verbonden ANPR-camera's opgespoord worden."

Op termijn wordt er ook gewerkt aan een vlotte gegevensuitwisseling met bijvoorbeeld de politiezone Antwerpen, die een eigen meldkamer en een ander ANPR-systeem heeft.

bron: Belga